1 bungkus spaghetti.
Air untuk merebus ,setiap 100gram - 1 liter air.
garam secukup rasa.
Untuk Kuahnya.
2 sudu besar minyak kelapa sawit / zaitun.
1 ulas bawang besar kuning Holland. (dicincang)
1 labu bawang puth.(dicincang)
1/2 sudu kecil Italain herbs*.
250 gram / lebih daging kisar.
450-500g tomato puree.
Air secukupnya. Nak pekat, sedikit aje.
2 biji tomato ranum merah.(dipotong kuib)
2 pelepah Daun celeri (dipotong kuib)
Keju Cheddar/ Mozarella. (di parut atau dicincang)
Optional Bebola daging.
beberapa biji cili padi
Cara:
1) Rebus Spaghetti dengan air + sedikit garam.
2) Baca dengan teliti peraturan merebus spaghetti.
3) Kacau sekali-sekala.
4) Masa merebus 8- 10.(lihat masa pada bungkusan spaghetti.)
5) Apabila sudah lembut tapi masih kenyal, toskan.
Tips:Ada 2 cara supaya spaghetti tak melekat-lekat.
1) Selepas tos, tuang sedikit minyak dan gaul dengan spaghetti. atau
2)Toskan dibawah air yang mengalir sehinga tidak melekat.
Kuah:
-Panaskan minyak dalam periuk.
-Tumis bawang kuning hingga lembut dan naik bau.
-Jangan sampai perang. Tambahkan bawang putih dan Italian herbs.
-Tumis hingga naik bau. Tambah daging cincang. -
-Masak hingga separuh masak.Tambah tomato puree. Didihkan. Tambah air.
-Kacau hingga sebati. Biar mendidih. Campurkan buah tomato. Kacau.
-Sekiranya suka, tambah bebola daging disini.
-Kemudian campur daun celeri dan optional cilipadi bagi yang suka pedas. Hidangan Masuk Spaghetti dalam pinggan.
-Sendukkan kuah tomato tadi panas-panas.
-Tabur keju di atasnya. Boleh tambah bebola daging disini sekiranya tak mahu di campur dengan kuah. Hias dengan daun parsley kalau ada.
Italian herbs boleh didapati di kebanyakan supermarket. Tapi bole digantikan dengan herba oregano sahaja. Untuk pengetauan umum, herba oregano ni boleh di tanam di Malaysia.
selamat mencuba..yummy...nyum2...sodap....=p